امروز: پنجشنبه 9 فروردین 1403
دسته بندی محصولات

تحقیق در مورد خاک و زراعت 65 ص

تحقیق در مورد خاک و زراعت 65 صدسته: کشاورزی و زراعت
بازدید: 1 بار
فرمت فایل: doc
حجم فایل: 1597 کیلوبایت
تعداد صفحات فایل: 65

تحقیق در مورد خاک و زراعت 65 صفحه در قالب Word قابل ویرایش

قیمت فایل فقط 5,200 تومان

خرید

توضیحات :

تحقیق در مورد خاک و زراعت 65 صفحه در قالب Word قابل ویرایش.

بخشی از متن :

مقدمه

خاك به عنوان بستر حیات و جایگاه تكوین و رشد گیاهان ، یكی از اساسی ترین مائده هایی است كه امانت به انسان سپرده شده است تا با حفاظت احیاء بهره برداری و توسعه دوام و قوام خویش و گیاهان و جانواران را تضمین نماید . متاسفانه نبود شناخت كافی و لازم از اهمیت خاك و در دسترس همگان بودن آن زمینه های بی بها جلوه دادن این ماده حیاتی را در جامعه فراهم نموده است ، برخوردهای غیر علمی با خاك و تبدیل و تخریب آن توسط انسان مثل شهر سازیها ، احداث جاده ها ، چرای بی رویه دام ، قطع درختان جنگلها ، زهدار نمودن و آلوده سازی آن بوسیله پس آبهای شهری ، صنعتی و كشاورزی ، بهره كشی نامناسب انسان از خاك و 000 باعث شده است كه علاوه بر كاهش منزلت و ارزش اقتصادی و اجتماعی آن ، ضربات جبران ناپذیری بر ساختمان خاكها ، حشرات وموجودات زنده در ان و مآلاً بر ریشه خود انسان فرود آید .

بنابراین مسئولان منابع خاك و آب و فرهنگی كشور فرض است در بالا بردن اطلاعات و بینش علمی جامعه به ویژه كارشناسان و كاربران كشاورزی كوشش نمایند تا خاك جایگاه مناسب و در خور شان خود را بازیابد ( 7 ) .

پیشگفتار

خاك كه در فصل مشترك انسان و كره زمین قرار دارد عنصری اساسی برای بشر به شمار می رود كه محل اجرای فعالیتها‌، منبع تغذیه و دستگاه تصفیه پس مانده هاست . خاك قابل كشت موهبتی است محدود ، اولاً از لحاظ كمیت ، زیرا فقط 22 درصد از سطح خشكی ها یعنی 3300 میلیون هكتار را تشكیل می دهند . در حال حاضر فقط نیمی از زمینهای قابل كشت یعنی 1580 میلیون هكتار كشت می شوند . ما بقی ذخیره به شمار می آیند .

زمینهای زیر كشت نیز پایدار نیستند ، بنابر تخمین سازمان خوارو بار و كشاورزی جهانی ، هر سال 5 تا 7 میلیون هكتار زمین به سبب شرایط نامناسب بهره وری تلف می شوند . به این ترتیب در طی 225 سال ممكن است كلیه زمینهای زیر كشت از بین برود . علل تباهی خاكها به دست انسان فقط شرایط نامناسب بهره برداری كشاورزی نیست ، بلكه آلودگی هوا ، با تضعیف حالت تندرستی گیاهان در بخش های كشاورزی و جنگل ، خاكها را نسبت به شماری از بیماریها ، پنهان و آشكار حساس می سازد كه از آن میان از دست دادن بارخیزی به سبب فرسایش و یا به علت تجمع مواد سمی به ویژه فلزات سنگین و آفت كشها را می توان برشمرد . كاهش سطح رستنی ها بر اثر توسعه ساختمان كه گاهی نابخردانه در محیط زیست صورت می گیرد نیز خود علت دیگری از اتلاف خاك بارخیزمی باشد . ( 7 )

خاک

تعریف زیادی تا کنون از خاک به عمل امده که ساده ترین آن چنین است : خاک عبارت است از قشر چند سانتی متری تا چند متری از ماده آلی و غیر آلی است که بر روی سنگ قرار گرفته و شامل هوا ، آب ، موجودات زنده ، مواد آلی در مراحل گوناگون تجزیه و تحول و بالاخره عناصر معدنی است و گیاه می تواند بر روی آن ادامه حیات دهد .

ماهیت خاک از روی مو قعیت اقلیمی ، پستی و بلندی ، وضعیت آب شناسی آن تعیین و توسعه استعداد آن برای رویانیدن گیاه بیان می شود . هنگامی که در شرایط معین رویشی گیاهی در وضعیت بهینه قرار داشته باشد ، سخن از رویش در کلیماکس به میان می آید به عکس زمانی که شرایط محیطی امکان ظهور گیاه را ندهد نظیر بیایان گرم یا سرد و ارتفاعات کوهها در آن صورت با ماده معدنی سرو کار داریم که در حقیقت نمی توان آن را خاک نامید .

طبق تعریف ژنتیکی خاکها بر اثر تخریب فیزیکی و شیمیایی سنگها و فعالیت موجودات زنده سبب تشکیل هوموس می شود ، بوجود می آیند .بنابراین خاک در درجه اول ترکیبی است از مواد معدنی و مواد آلی . مواد معدنی آن شامل ریگ ، شن و ماسه و غیره است که بر اثر تخریب و تجزیه سنگ بوجود می آید و مواد آلی را بقایای گیاهی و جانوری تشکیل می دهد . در خاک علاوه بر مواد آلی و معدنی و موجودات زنده ، هوا و آب نیز وجود دارد . این مواد معدنی و آلی که در آن موجودات زنده و هوا و آب وجود دارد ، خاک را تشکیل می دهد. نتیجه آنکه خاک را نمی توان مستقل از پوشش گیاهی روی آن در نظر گرفت، زیرا تحول و تكامل خاک وابسته به آن است ( 6‌ ) .

عوامل موثر در تشکیل و تکامل خاکها

تشکیل و تکامل خاکها نتیجه اثرات مترادف و متقابل مجموعه عوامل و شرایط زیر می باشد :

سنگ مادر ( مواد مادری ) سنگ مادر منشاء و ماده اولیه خاکهاست . تنوع فراوانی که در طبیعت سنگها وجود دارد و سبب می شود که خاکهای حاصله از آنها نیز خصوصیات مختلفی داشته باشند ، در وهله اول پس از تخریب تدریجی سنگ نه تنها سنگ ریزه ؛ ریگ و شن بوجود می آید بلکه ذرات ریزتری مانند رس ها در جوار آنها عناصر غذایی متنوع در محیط آزاد می شوند . در هر صورت ماهیت و ترکیب سنگ مادر بر روی مواد تولید شده تاثیر محسوسی داشته و بین ان ذرات شباهت زیادی به چشم می خورد که به مرور زمان و با تشکیل مواد ثانوی و استقرار رویش گیاهی این شباهت کمتر می شود .

ساختمان فیزیکی ، شیمیایی و مینرالوژیکی مواد مادری بر روی سرعت تخریب ، نوع و تیپ خاک تولید شده و موثر است ، به طوریکه از سنگهای سخت و دیر تخریب اکثراً زمینهای فقیر از مواد غذایی و کم عمق و از سنگهای آهکی ، مارنی و رسوبات لسی ، خاکهای حاصلخیز و عمیق تشکیل می یابند . در ژنتیک خاک سرعت تخریب برخی از مواد مادری شرکت کننده در تشکیل خاک به طور کامل بررسی شده است . مثلاً تکامل خاک از سنگ مادر گابرو دیرتر از گرانیت _ بازالت دیرتر از پرفیر ، سنگ آهک دیرتر از سنگ ماسه و سنگهای مارنی دیرتر از لیمونها صورت می گیرد .

سنگهای سیلیکاتی محتوی بازهای فراوان به سبب داشتن اجزاء و دانه های ریز و همچنین کثرت قدرت و نگاهداری آب ، دیر تخریب تر از سنگهای سیلیتی فقیر از قلیایی می باشند ، ولی در عوض تخریب و تکامل آن ها خاکهای زراعی غنی از مواد غذایی را بوجود می اورد . در نواحی خشک ، مواد قلیایی کننده سنگها و خاکهای اولیه برای تکامل سریع خاکها مانع بزرگی محسوب می شوند ، زیرا تاثیر اغلب عوامل تخریبی بطور کلی توسط بازهای محیط کاهش یافته یا زایل
می گردد. به همین دلیل و نیز به علت فقدان آب و رویش گیاهی کافی اکثر خاکهای مناطق خشک و کوهستانهای کم آب و هوا ، خاکهای تکامل نیافته و کم عمقی دارند و اغلب کمتر از 30 سانتی متر ( 1 ) .

آهک یکی از ترکیبات پایدار این نواحی خشک و نیمه خشک است که از تجزیه سنگهای آهکی و مارنی به خاکها منتقل و مدت مدیدی بدون تغییر باقی می ماند و یا در اثر جابجا شدن فصلی ( عملیات تهیه زمین و آبیاری ) در افق های فوقانی خاک اندکی تحرک می یابد . همگامیکه شرایط انحلال آن در خاک به سبب بارندگی کافی ، رویش گیاهی مطلوب ، وجود هوموس و غیره فراهم شده باشد آهک از حالت رسوبی غیر فعال به بی کربناتهای محلول تبدیل می گردد . از این جهت فاز مایع خاکهای آهکی که گاهی با نمکهای بی کربناتی اشباع می شود ، واکنشهای قلیایی ضعیف ( تا 5/8 = PH ) نشان می دهند .

خاکهای آهکی ایران اکثراً از نوع کربناتهای کلسیم اند . گاهی سایر کربناتها مانند کربنات منیزیم و ندرتاً کربناتهای سدیم ( در خاکهای شور و قلیا ) ، نیز در جوار کربنات کلسیم دیده می شوند . در این رابطه خاکهای حاصلخیز رسی و لومی آهکدار این مناطق اکثراً به شرط وجود زمینه های مساعد خاکسازی تکامل یافته اند . مثلاً در مواردیکه سنگ مادر از نوعی است که می تواند در یک زمان ، آهک و رس تحویل خاک دهد ، خاکهای تکامل یافته و عمیقی پدید می آیند ، مانند خاکهای مارنی و لسی . خاکهای جوان و تکامل نیافته کم عمق ، بیشتر خصوصیات سنگ مادر اولیه را دارا بوده و شباهت کلی با آن دارند .

نمونه های بارز این نوع خاكها ، خاكهای بلوطی رنگ و خاكای راندزین است كه دومی دارای سنگ مادر آهكی و هوموس ملایم در لایه های فوقانی می باشد . در طبیعت مواد مادری متمایل به اسیدی شدن ، شرایط دیگری حكمفرماست ، به طوریكه در تكامل آن ها از هم فرسایش آبی و سپس تخریب بیولوژیكی موثر بوده است. گرانیت یكی از سنگهای مادر متمایل به اسیدی است كه در شرایط رطوبی همزمان با تاثیر شدید سایر عوامل فرسایشی تخریب یافته و خاكهای اسیدی را بوجود می آورد ، در حالیكه خاك تشكیل یافته از كنگلومرا معمولاً شنی و سنگریزه دراست ( 1 ) .

عملاً برای شناسایی بهتر تاثیر فاكتور سنگ مادر لازم است در یك محل با شرایط آب و هوایی و جغرافیایی یكسان روی خاكهای تشكیل شده از سنگ مادرهای متفاوت ، بررسی شده و خصوصیات تكاملی و سیستماتیكی آنها با همدیگر مقایسه گردند . از خواصی كه بیش از همه به تمایز تكاملی خاكها یاری می كند ، سرعت و درجه تخریب پذیری سنگ مادر است . معمولاً‌ سنگ مادر خاكها با داشتن قابلیت تخریبی متفاوت تیپ مختلف خاكها را به وجود می اورند. در اروپای مركزی خاكهای پدزول اكثراً بر روی سنگ مادر گرانیتی و سنگریزه های تشكیل و تكامل یافته است ( 1 ) .

2- آب و هوا

از عوامل مهم آب و هوایی ، درجه حرارت و وضع تابش خورشید ، رطوبت نسبی و میزان بارندگی سالیانه بیش از همه در تكامل سنگ سهیم اند . عوامل مزبور بجز اثر مستقیم تخریبی ، به طور غیر مستقیم بر روی نوع و مقدار رویش گیاهی اثر دارند . بدیهی است مناسب ترین محیط رویش گیاهان ، آب و هوای گرم و مرطوب است . گرما در تجزیه مواد و تركیبات رسوبات زمین ، مشابه فعل و انفعالات شیمیایی ، وظیفه تشدید كننده دارد . در این رابطه اثر سایر عوامل موثر در تشكیل خاك نیز در محیط های گرم ، تشدید می یابد. در صورتیكه اكثر فعل و انفعالات شیمیایی و بیولوژیكی در حرارتهای زیر صفر و یخبندان تقریباً متوقف شده و روند تشكیل خاك نیز به كندی پیش می رود .

خاكهایی كه در آب و هوای مختلف از مواد مادری یكسان تكامل می یابند ، دارای خصوصیات كاملاً‌متفاوت اند . ( در آب و هوای یكسان از سنگ مادر متفاوت خاكهای مختلفی تشكیل می شود ) . حتی ممكن است در یك ناحیه جغرافیایی ثابت از سنگ مادر یكسان به علت وقوع حوادث زمین شناسی و آب و هوایی متفاوت در گذشته روند تخریب غیر مشابه بوده و خاكهای متفاوتی تشكیل شده باشند(1).

3- توپوگرافی

منظور از توپوگرافی ، وضع پستی و بلندی و شكل ظاهری سطوح یك ناحیه است. هنگام مطالعه و بررسی یك ناحیه غیر مسطح از نقطه نظر شرایط محلی اختلافاتی مشاهده می گردد كه هر یك به نوبه خود بر روی تكامل خاك موثر واقع می شوند .

4- ارگانیسم ها

منظور از ارگانیسمهای موثر در تكامل خاك در درجه نخست رستنی ها ، میكروماكروارگانیسم ها می باشند . پس از رویش گیاهان در یك محل ( اولین سكنه گیاهان روی خاك خام اولیه اكثراً‌ از نوع گیاهان پست بوده اند ) با گذشت زمان بقایایی از آنها به خاك منتقل و پس از فعل و انفعالات متعدد بیولوژیكی و شیمیایی ، هوموس و مشتقات آن تشكیل می شود . در ضمن این اعمال اسیدهای آلی متعددی به خاك اولین مزیور اضافه می گردد كه همگی آنها روی سنگ مادر و لایه های فوقانی خاك خام اثر كرده و با نیروی تخریبی شدید قطعات معدنی را هر چه بیشتر تجزیه و خرد می نمایند .

از ناحیه انتهایی تارهای كشنده ریشه گیاهان نیز اسیدهای آلی و اسید كربنیك ترشح می شود كه هم به نفوذ ریشه در قسمتهای سخت معدنی كمك كرده و هم زمینه متلاشی شدن مواد را فراهم می سازند . در ضمن تخریب سنگ مادر و گذشتن از مراحل تكامل به حدی است كه خاكها از حالت معدنی كامل در آمده به تدریج محتوی مواد آلی و هوموس و بالاخره زنده ریز و درشت می گردند .

و...

فهرست مطالب :

علائم كمبود عناصر غذایی

جذب عناصر غذایی از خاك

رابطه كاهش حاصلخیزی خاك و ارزش غذایی گیاهان

عامل مدیریتی زراعی

آلودگی خاك از طریق مواد مورد استعمال در كشاورزی

آلودگی خاك از طریق استعمال كود شیمیایی

آلودگی از طریق سموم دفع نباتات و امراض گیاهی علف كش ها

آلودگی خاك در ایران

نتیجه

منابع

دشواریهای سطحی

ماده های بهساز شیمیایی

مدیریت ماده الی

كود دامی

گیاهان پوششی و مالچ سطحی

دشواریهای زیر سطحی

رنگ خاك

خاك سطح الارض یا خاك مزروعی

خاك تحت الارض یا خاك بكر

خاك به منزله محیط رشد نبات

نگهدارنده از گیاه

توسعه شبكه ریشه ای گیاهان در خاك

نحوه استفاده گیاهان از خاك

مقایسه حاصلخیزی و پتانسیل بالقوه خاك

اثرات عملیات زراعی Tillage در خاكها و در رویش گیاه

مفهوم عملیات زراعی و هدف از انجام آن

نقش عملیات زراعی در كنترل علفهای هرز

نقش اعمال زررعی در كنترل بقایای گیاه

نقش عملیات زراعی بر روی ساختمان

تاثیر كشت و كار ممتد در خلل و فرج خاك

كشت پذیری Tilth و اعمال زراعی Tillage

اثر چرخهای ماشین آلات بر روی خصوصیات خاكها و گیاهان

اراضی مناسب برای كشاورزی

احتیاجات غذایی و تغذیه معدنی نباتات

مقدمه

پیشگفتار

مفهوم خاك

عوامل موثر در تشكیل و تكامل خاكها

بافت خاك

ساختمان خاك

خواص خاك

خواص فیزیكی خاكها

دانه بندی ذرات معدنی خاك

مواد آلی خاك

انواع خاك

وابستگی خاك به گیاه

خاك عرضه كننده هوا به ریشه

املاح محلول زیاد

خاكهای شور و قلیا

دشواریهای نفوذ آب در خاك

تاثیر اكسیژن خاك

تاثیر محیط ریشه

خاكهای اسیدی

حركت آب در خاك

مدیریت خاك ورزی

عملیات خاك ورزی

خاك ورزی برای شكستن سخت لایه خاك ورزی

خاك ورزی عمیق برای لایه های محدود كننده طبیعی

خاك ورزی حفاظتی

كنترل رفت و آمد ماشین ها

.

قیمت فایل فقط 5,200 تومان

خرید

برچسب ها : تحقیق در مورد خاک و زراعت 65 ص , خاک و زراعت 65 ص , دانلود تحقیق در مورد خاک و زراعت 65 ص

نظرات کاربران در مورد این کالا
تا کنون هیچ نظری درباره این کالا ثبت نگردیده است.
ارسال نظر